Az együttműködésre való készség alapvető kompetencia az élet minden területén, így az üzleti életben is. Ezért az “együttműködő vezetői modell” is egyre népszerűbb napjainkban. Hogyan valósítsuk meg a szervezeti együttműködést, hogyan törekedjünk win-win helyzetek kialakítására – slágerkérdések a vezetői kézikönyvekben és tréningeken. Azonban arról már kevesebb szó esik, hogyan működjünk együtt  – vezetőként – saját magunkkal,  hogyan legyünk jól pedig ez mindennek az alapja.

Ha egy szervezet kulcspozícióiban olyan emberek vannak, akik képtelenek a saját magukkal való együttműködésre – állandóan stresszesek, feszültek, kimerültek – az kihat a szervezetre is, szépen lassan lecsorog az alsóbb szintekre is. Nő a feszültség, emelkedik a fluktuáció és ez előbb-utóbb az üzleti eredményeken is meglátszik. Nem nehéz belátni, hogy a vezetők jól-léte hatással van egy szervezet teljesítő képességére és a fenntartható üzlet egyik alappillére.

Nem véletlen, hogy a világ legeredményesebb cégéinél egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy jelenlegi (és jövőbeli) vezetőik, ne csak a megfelelő szaktudással rendelkezzenek, a mindennapi üzleti döntésekre legyenek felkészülve, hanem a saját jól-létük kialakításához szükséges tudás és technikák birtokában is legyenek.

Ennek is köszönhető, hogy pl. a „mindfulness” (magyarul:teljestudat) napjaink egyik egyre trendibb fogalma. De mit is jelent a mindfulness és miért ilyen népszerű a világ vezetőinek körében? Tudatos figyelem-összpontosítás, amely akkor jön létre, amikor a figyelmemet a jelen pillanatra koncentrálom, és kizárok minden típusú ítélkezést”.

Amikor először hallunk a „mindfulness” gyakorlásának fontosságáról, joggal merülhet fel bennünk, hogy az én elmém már így is tele van és minden pillanatban összpontosítanom kell – inkább pihennék már végre!

Jon-Kabat-Zinn, a mindfulness atyja segít bennünket a megértésben, miszerint az ázsiai nyelvekben az elme és a szív egy (azonos) szó. Tehát, amikor azt halljuk hogy mindfulness, az egyszerre jelent „heartfulness-t” (teljesszívet) is. Tehát a teljestudat, nem kizárólag az elménkről szól, hanem a teljes lényünkről. Jon-Kabat-Zinn szerint, amikor kizárólag elméből működünk a dolgok könnyen válhatnak merevvé, amikor csak szívből működünk akkor pedig kaotikussá. Mindkét működés stresszhez vezet. Amikor a kettő együttműködésben van, a szív empátiával, az elme pedig a figyelemmel vezet bennünket, akkor válunk a harmonikus emberré.

Életünk minden pontján, nagyon is meghatározóak a kapcsolataink / kapcsolódásunk, az együttműködés pedig mindennek az alapja. Steve Jobs, sok időt töltött Indiában, ahol kifejezetten az intuíció szerepével foglalkozott az életünkben. Jobs szerint az intuíció egy hatalmas dolog, erősebb még az intellektusnál is, ami saját munkásságára is nagy hatással volt.

Az intuíció nem más mint kapcsolat – ami összeköt bennünket a belső világunkkal és egy nálunk nagyobb világgal is. Intuícióinktól, minden szándékosság nélkül,  a modern életvitelt követve válunk „szétkapcsolttá”.

Az intuíció olyan, mint egy hangvilla, ami harmóniában tart minket, ha megtanulunk hallgatni rá. Marcus Aurelius „belső citadellának”nevezte. 

Iparadoxon – az okostelefonod,  ami nem tesz bölcsebbé!

Az egyik dolog, ami által egyre nehezebb és nehezebb kapcsolatban maradnunk saját bölcsességünkkel, az a technológián való függőségünk.  Életünk egyik részén szétkapcsolódunk, míg a másik részén túlkapcsolódunk.

Kelly McGonigal a Stanford’ s School of Medicine pszichológusa szerint „ az embereknek patológiás kapcsolatuk van az eszközeikkel” és  „ az emberek nem csak függők, de csapdában is vannak”

Professor Mark Williams, emberi agyon készített vizsgálatai alapján, azok az emberek, akik állandóan rohannak, akik soha nem szánnak időt az étkezésre, az étel ízlelésére, akik egyik feladatból ugranak a másikba anélkül, hogy tudatában lennének annak amit csinálnak – ők gyakorlatilag biológiai funkcióink szerint, olyan magas fokú készenléti állapotban tartják magukat, mint  amikor az életükért menekülnének egy ragadozó elől. Az agynak ezen része aktív ebben az állapotban. Gondoljuk csak végig, hogy a túlfeszített „menekülős” állapotban megélt napok által miket okozhatunk önmagunknak?! Ezen pillanatokban nem lenne  elvárható a felelős vezetői működés?!

A tudatosság, mindfulness másrészről ahhoz is hozzá segít bennünket, hogy teljes tudatában legyünk, annak amit csinálunk és  hogy ezáltal, hogyan hatunk önmagunkra.

Ezért is egyre gyakoribb – és ezzel együtt egyre népszerűbb is – az integratív szemléletű, Well-being Coaching, mint vezető fejlesztő eszköz. Az önmagunkkal való együttműködés, önmagunkra figyelés, önmagunkba fektetett idő a legjobb befektetések egyike, ami egészen biztosan megtérül.

A Jòlèt, jól-lèt apró mindennapi, tudatos döntések sorozata, belsőnk folyamatosan küldi a jeleket és próbál velünk együttműködni. Helyes Életmóddal és kiegyensúlyozott Táplálkozással nagyon sokat tehetünk Önmagunkért ès környezetünkért. Számos egyszerű beruházást alig igénylő praktika áll rendelkezésre annak érdeklében, hogy jól /jobban érezzük magunkat és teljesebb, kiegyensúlyozottabb, ezáltal eredményesebb és minőségibb életet éljünk.

Fűri Brigitta

Fenntartható Karrier és Jólét Tanácsadó

A Felelős Vezető_Ecolife